Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τα προγράμματα stage και τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τα προγράμματα stage και τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσω δίνοντας τις ευχές μου. Προΐστασθε ενός νευραλγικού Υπουργείου, ενός Υπουργείου που εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πετύχετε προς όφελος της χώρας και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Και βεβαίως το Υπουργείο σας είναι, όπως είπα και πριν, ιδιαιτέρως νευραλγικό. Είναι ένα Υπουργείο ευαίσθητο και κληθήκατε από τους πρώτους να αντιμετωπίσετε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που έχει σχέση με τους εργαζόμενους στα προγράμματα STAGE επί σειρά ετών, ένα πρόβλημα που έχει σχέση με αυτούς που δούλευαν στο δημόσιο, στους ΟΤΑ, σε νομικά πρόσωπα με συμβάσεις έργου. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες ίσως και περισσότερους εργαζόμενους. Είναι ένα πρόβλημα, που προηγουμένως και εσείς σε άλλη επίκαιρη ερώτηση απαντήσατε, ότι μόνο οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα STAGE ανέρχονται σε είκοσι τρεις χιλιάδες συν όλους αυτούς που δουλεύουν με συμβάσεις έργου.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τώρα και ειδικά πηγαίνοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με βάση τα δικά σας στοιχεία που προηγουμένως άκουσα, κινδυνεύουν περίπου δεκατέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούμενοι με τα προγράμματα STAGE να μείνουν χωρίς δουλειά.
Είμαι βέβαιος ότι και εσείς προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι και κανείς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα το ήθελε αυτό γιατί εννοείται και εξυπακούεται ότι αν υπήρχε η δυνατότητα να βρει κανείς εύκολα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, όλοι αυτοί οι νέοι κατά κύριο λόγο, άνθρωποι οι οποίοι απασχολούνταν εδώ και τρία, τέσσερα, πέντε, έξι και ορισμένοι οκτώ χρόνια με 400 ευρώ ανασφάλιστοι, δεν θα έμεναν σε αυτή τη δουλειά, αλλά θα έψαχναν και θα έβρισκαν κάτι καλύτερο.
Κύριε Υπουργέ, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα STAGE και οι εργαζόμενοι με τις συμβάσεις έργου δεν είναι παιδιά ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε κανενός κόμματος. Είναι παιδιά του ελληνικού λαού. Είναι παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, είναι παιδιά που είχαν ανάγκη για εργασία που δούλευαν με 400 ευρώ ανασφάλιστα, που εξυπηρετούσαν χιλιάδες πολίτες σε διάφορες υπηρεσίες πάντα με το χαμόγελο, που είχαν ελπίδες -αν θέλετε, μπορεί να ήταν λάθος αυτό της προηγούμενης Κυβέρνησης- ότι αν μη τι άλλο θα πάρουν την μοριοδότηση η οποία προβλεπόταν από τους νόμους 3320/2005 και 3613/2007.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, τώρα έρχεστε και ανακοινώνετε αναδρομική κατάργηση των νόμων αυτών και των δυνατοτήτων που είχαν, αν μη τι άλλο να πριμοδοτηθούν με 50% προσαύξηση των μορίων για ενδεχόμενους διαγωνισμούς στις υπηρεσίες που υπηρετούν; Γιατί προσωπικά αμαυρώνετε τη δική σας πολιτική ιστορία για μια τόσο επαίσχυντη πράξη; Ποιο είναι το έγκλημα που έκαναν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι; Γιατί ξεχνάτε ότι στο παρελθόν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 που αντιμετώπισε ένα αντίστοιχο πρόβλημα, ένα πρόβλημα που είχε σχέση με χιλιάδες απασχολουμένους με διάφορους τρόπους και με διάφορων ειδών συμβάσεις, το έλυσε δίνοντας τη δυνατότητα με τα Προεδρικά Διατάγματα 164/2004 και 180/2004, τα επονομαζόμενα «Προεδρικά Διατάγματα Παυλόπουλου» χιλιάδες νέοι τότε άνθρωποι που απασχολούνταν επί σειρά ετών στο δημόσιο με διάφορες συμβάσεις να αποκατασταθούν και να γίνουν μόνιμοι. Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες όπου οι stagiaires είναι πολλοί περισσότεροι από τους μόνιμους υπαλλήλους;
Άκουγα χθες το Νομάρχη Θεσσαλονίκης να λέει ότι οι οργανικές θέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης είναι δυόμισι χιλιάδες και αντ' αυτών υπηρετούν επτακόσιοι μόνιμοι υπάλληλοι και υπάρχουν άλλοι τετρακόσιοι με προγράμματα STAGE ή με συμβάσεις έργου, οι οποίοι καλύπτουν τα κενά. Πώς θα λειτουργήσουν, λοιπόν, αυτές οι υπηρεσίες, όταν αύριο-μεθαύριο όλοι αυτοί φύγουν;.
Είμαι βέβαιος, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα επικρατήσει η στενή μικροκομματική λογική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν θα επικρατήσει μια λογική που λέει ότι δεν ήταν δικοί μας, δεν μπήκαν επί των ημερών μας άρα, ας πάνε στον αγύριστο. Είμαι βέβαιος ότι θα δείξετε προσωπικό ενδιαφέρον και ευαισθησία και θα προσπαθήσετε να λύσετε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Ένα κοινωνικό πρόβλημα που -επαναλαμβάνω- έχει μεγάλες ευθύνες και η παράταξή μας που δεν το έλυσε τα προηγούμενα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι, αν μη τι άλλο, θα ανανεώσετε τις συμβάσεις όλων όσων λήγουν ειδικότερα τώρα τις μέρες αυτές των γιορτών και βεβαίως θα δώσετε τη δυνατότητα μέσα από διαδικασίες, μέσα από διαγωνισμούς με τις προσαυξήσεις που προβλέπονταν από τους προηγούμενους νόμους να τακτοποιηθεί το πρόβλημα αυτών των παιδιών.
Βεβαίως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει συνολικά τον πολιτικό κόσμο γιατί θα πρέπει να πείσουμε την ελληνική κοινωνία η οποία μας παρακολουθεί ότι κανένα κόμμα δεν λειτουργεί αντεκδικητικά, ότι βλέπουμε τα ελληνόπουλα σαν να είναι παιδιά όλων μας και δεν τα χωρίζουμε σε πρόσωπα, σε παρατάξεις και κόμματα και ότι θα κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε.
Θέλω να κλείσω, πιστεύοντας ότι αν μη τι άλλο αυτό το οποίο προβλεπόταν από τους νόμους 3320 και 3613, δηλαδή η μοριοδότηση κατά 50%, θα γίνει πράξη, τουλάχιστον γι' αυτούς που απασχολούνται με τα προγράμματα stage ή με συμβάσεις έργου για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ευχαριστώ.